گیربکس اتوماتیک چطور کار میکند

وقتی صحبت از اتومبیل می شود گیربکس اتوماتیک گزینه عالی برای رانندگی راحت تر و کم دردسرتر است. در این مقاله نحوه کار کردن این سیستم پیچیده را در قالب مفاهیم ساده ومنطقی برای شما بیان خواهیم کرد. گیربکس اتوماتیک بر اساس سیستم چرخ دنده های سیاره ای عمل می کند. برای درک عمیق ترین موضوع بهتر است نگاهی به عملکرد چرخ دنده های سیاره ای داشته باشیم.
چرخ دنده های سیاره ای دارای دو ورودی و یک خروجی هستند.در عملکرد گیربکس اتوماتیک خروجی ما از حامل دنده های سیاره گرفته می شود و دو ورودی ما یکی به دنده خورشیدی و دیگری به دنده رینگی متصل می شوند. حال ببینیم اگر سرعت های متفاوتی را برای دو ورودی در نظر بگیریم چه اتفاقی برای سرعت خروجی می افتد.
حالت اول
در این مدل عملکرد گیربکس اتوماتیک دنده رینگی ثابت است و نیروی چرخشی تنها به دنده خورشید وارد می شود و باعث چرخش حامل دنده سیاره ای نیز می شود. در اینجا سرعت خروجی کم میشود.
حالت دوم
در حالت دوم عملکرد گیربکس اتوماتیک دنده رینگی هم می چرخد و سرعت خروجی افزایش پیدا می کند.
حالت سوم
در حالت سوم عملکرد گیربکس اتوماتیک دنده رینگی و دنده خورشیدی با سرعتهای برابر می چرخند در این حالت کل مجموعه به صورت یکپارچه عمل می کند.
حالت چهارم
در حالت چهارم عملکرد گیربکس اتوماتیک سرعت دنده رینگی بالاتر از سرعت دنده خورشیدی است در این حالت سرعت خروجی بالاتر میرود.
حالت پنجم
چرخیدن دنده خورشیدی در جهت مخالف که حالت دنده عقب را ایجاد می کند.
نگاه کلی
در واقع عملکرد گیربکس اتوماتیک تماماً به وارد کردن سرعت های چرخشی مختلف به دنده رینگی و دنده خورشیدی مربوط می شود. زیبایی کار گیربکس اتوماتیکی به این است که این تنوع سرعت چرخشی به راحتی توسط پک کلاچ محقق می شود.
در گیربکس اتوماتیک هیچ ارتباط مستقیمی بین شفت ورودی و شفت خروجی وجود ندارد. به جای آن یک شفت میانی در بین این دو شفت قرار می گیرد. علاوه بر این از پک کلاچ برای انتقال نیرو استفاده می شود.
فشردن صفحات کلاچ به یکدیگر باعث قفل شدن هاب به محفظه نگهدارنده میشود. این سادهترین شکل از گیربکس اتوماتیک است. با در نظر گرفتن این موضوع بهتر است بدانیم که دنده یک چگونه کار می کند.
عملکرد دنده یک
در عملکرد گیربکس اتوماتیک برای دنده یک اگر پک کلاچ اول را فشرده کنیم شفت ورودی و میانی به یکدیگر متصل می شوند. از طرف دیگر اگر پک کلاچ دوم فشرده شود باعث می شود که دنده رینگی به محفظه نگهدارنده قفل شود و دنده رینگی ثابت باشد. در واقع برای دستیابی به دنده یک کافی است تا کلاچ به صورت همزمان گرفته شود.
متوجه خواهید شد که شفت ورودی دنده خورشیدی را به چرخش در می آورد. از آنجایی که دنده رینگی ثابت است شفت خروجی با سرعت در حدود یک سوم سرعت شفت ورودی به چرخش در می آید.
برای رسیدن به نسبت دنده های بیشتر یک مجموعه چرخدنده ای سیاره دیگر را اضافه میکنیم. مشخص است با گرفتن کلاچ اول باعث میشود تا هر دو دنده خورشیدی ها همیشه با سرعت شفت ورودی به چرخش در بیایند. حال اگر کلاچ C4را اعمال کنیم محفظه نگهدارنده مجموعه دوم نیز به چرخش در می آید.
عملکرد دنده دو
اما نکته اینجاست که محفظه نگهدارنده مجموعه دوم همیشه به دنده رینگی مجموعه اول فیکس و ثابت شده است. پس زمانی که کلاچ اول وC4 با هم گرفته شوند دنده رینگی مجموعه اول به چرخش در می آید. بنابراین حالت مشابهی در دنده یک داریم با این تفاوت که در این حالت در رینگی هم به چرخش در آمده است. این بدان معنی است که سرعت شفت خروجی افزایش پیدا میکند. که این در واقع دنده دو در گیربکس اتوماتیک است.
همچنین حامل دنده سیاره ای به یک شفت توخالی متصل شده است که شفت می تواند به صورت مستقیم به شفت ورودی توسط بخش کلاچ متصل شده باشد با یک نگاه اجمالی به بخش کلاچ درک بقیه سیستم آسانتر میشود.
عملکرد دنده چهار
با این چیدمان به دنده ۴ یا دیرکت درایو می رسیم. می دانیم که برای رسیدن به حالت دیرکت درایو باید سرعت دنده خورشیدی و دنده رینگی مجموعه خروجی با سرعت شفت ورودی برابر باشند. و اگر کلاچ C1 و C2 را اعمال کنیم همین اتفاق می افتد. دنده خورشیدی و دنده رینگی به صورت مستقیم به شفت ورودی متصل می شوند.
دنده شش
درعملکرد گیربکس اتوماتیک برای رسیدن به دنده شش تنها کلاچ C1را خارج و C4 را درگیر می کنیم. در اینجا در مجموعه دوم سرعت ورودی به حامل دنده سیاره ای داده شده در حالی که دنده رینگی ثابت است. این حالت باعث چرخش زیادی برای دنده خورشیدی می شود که بتوانیم به حالت اوردرایو در شفت خروجی برسیم. حال یک مجموعه سیاره ای دیگر لازم است که به دنده های دیگر دسترسی پیدا کنیم.
دنده خورشیدی این مجموعه همیشه به شفت ورودی متصل است و خروجی آن همواره به ورودی مجموعه کناری آن متصل است. این بدان معناست که با گرفتن کلاچ C3 همیشه باعث چرخش در دنده رینگی مجموعه دوم می شود. برای دستیابی به دیگر دندهها کلاچ C3 همیشه درگیر است.
دنده سه
برای دنده سه بایستی C1 را نیز درگیر کنیم.
دنده پنج
برای دنده پنج در عملکرد گیربکس اتوماتیک C1 را خارج و C2 را درگیر می کنیم.
دنده عقب
در واقع برای حالت دنده عقب عملکرد گیربکس اتوماتیک بایستی دنده رینگی و کلاچ C5 درگیر شوند. از این جایی که دنده های سیاره ای مجموعه دوم نسبت به حرکت مقاومت نشان می دهند در نهایت به حرکت در آمده و باعث چرخش معکوس دنده خورشیدی می شوند که متعاقباً باعث چرخش شفت خروجی در جهت مخالف می شود.
کنترل یونیک گیربکس اتوماتیک تصمیم می گیرد که کدام کلاچ بایستی درگیر شود برعکس گیربکس های دنده ای تور کانورتر برای گیربکس های اتوماتیک لازم و ضروری است. زمانی که گیربکس در دنده و ترمز چرخ ها گرفته می شود می بایست چرخش موتور از گیربکس قطع شود که این کار توسط تور کانورتر انجام می شود.
سخن آخر
ما به عنوان یک مجموعه بزرگ تخصصی تعمیر گیربکس اتوماتیک با در دست داشتن آخرین تکنولوژی تعمیر و عیب یابی اتومبیل اقدام به تعمیر گیربکس اتوماتیک تمامی اتومبیل های مدرن و کلاسیک نموده ایم. شما به عنوان مشتری می توانید اتومبیل خود را با اطمینان خاطر بالا برای تعمیر به ما بسپارید زیرا ما از بهترین کادر متخصص در این زمینه استفاده کرده ایم و متخصصین ما در این زمینه علاوه بر تخصص از تجربه عملی و کاربردی بسیارعالی نیز برخوردارهستند. همچنین می توانید برای آشنایی کامل با شناخت عملکرد گیربکس اتوماتیک از این مقاله تخصصی که به صورت کامل این مسئله را توضیح داده است نیز کمک بگیرید.